2021 Stajyer Öğrenci Maaşları ne Kadar Oldu?

Şu sıralarda Stajyer öğrencilerin nette en sık aradığı kelimlerden bir tanesi 2021 Stajyer Öğrenci Maaşı. Bizde bu yazımızda araştırdık ve 2021 stajyer öğrenci maaşının ne kadar olduğunu hesapladık. Hesaplanan bu değer iş yerinin vermesi gereken minimum ücrettir. İşletme isterse dah fazla stajyer maaşı verebilir ve verdiği oranda devlet katkısından faydalanabilir. Meslek Lisesi stajyer maaşı 2021 yılında ne kadar oldu? Stajyer öğrenci  maaşı nasıl hesaplanır?

2022 Temmuz Ara Zammından Sonra  değişen stajyer ücretlerini görmek için tıklayınız 

Staj yapan  öğrencilerinin merak ettiği konulardan biri de stajyer ücretleri. 2021 yılında yeni asgari ücretin net 2825 TL olarak belirlenmesinden sonra stajyer maaşlarında da artış oldu.  Aday çırak ve çıraklar ile işletmelerde mesleki eğitim gören, staj veya tamamlayıcı eğitime devam eden öğrencilere işletmeler tarafından ödenecek ücret belli oldu. Peki, 2021 lise stajyer maaşı ne kadar? Stajyer maaşı nasıl hesaplanır?

STAJYER ÖĞRENCİ  MAAŞI NASIL HESAPLANIR?

2021 Stajyer Öğrenci Maaşı, asgari ücretin net tutarının yüzde 30’u şeklinde ödenmektedir. Asgari ücret net tutarından Asgari Geçim İndirimi düşülüyor. Çıkan sonucun yüzde 30’u stajyer maaşına tekabül ediyor.

PEKİ 2021 STAJYER MAAŞI NE KADAR OLDU?

2018-2019 Eğitim-Öğretim yılından itibaren işletmelere stajyer desteği verileceğinden stajyer ücretleri asgari ücretin net tutarının yüzde 30’u şeklinde ödenecek.

2021 yılında asgari ücret net 2825 TL oldu. Buna göre, 2021 yılında stajyer maaşları 767.1 TL olacak.

2.825 (net asgari ücret) – 268 (AGİ) = 2.557
(AGİ: Asgari Geçim İndirimi)

2.557 X % 30 = 767.1 TL (Ödenecek Minimum Ücrettir.)

*Bu tutar öğrenci devamsızlığı varsa azalır. Devamsızlık gün başına işletme cumartesi pazar ve resmî tatiller HARİÇ devamsızlık gün başına 25.57 TL KESEBİLİR.

Yarıl Yıl Tatilinde Stajyere Ücret Ödenirmi Yazımı Okumak için Tıklayın

2021 YILINDA İŞLETMELERE NE KADAR DEVLET DESTEĞİ VERİLECEK

Stajyer öğrencisi olan iş yerlerine ödenen stajyer ücretinin belirli bir kısmı devlet desteği kapsamında geri ödenmektedir. Bu devlet desteği kapsamındaki geri ödemeler işletmedeki personel sayısına göre değişmektedir.

  • Personel sayısı 20 den az olan işletmeler ödediği staj ücretinin 3 te 2 sini devlet desteği olarak geri almaktadır.  Buna göre işletme her bir stajyer öğrenci için minimum 2021 stajyer ücreti olan 767 TL için; 511.4 TL devlet desteği alacaktır.
  • Personel sayısı 20 den çok olan işletmeler ödediği staj ücretinin 3 te 1 ini devlet desteği olarak geri almaktadır.  Buna göre işletme her bir stajyer öğrenci için minimum 2021 stajyer ücreti olan 767 TL için; 255.7 TL devlet desteği alacaktır.
  • İşletme devlet desteği alabilmesi için Her ayın 1 ile 10 u arasında stajyer öğrenci maaşını, stajyer öğrencinin banka hesabına yatırıp işlem dekontunu, stajyer öğrencinin koordinatör öğretmenine iletmesi gerekmektedir.

STAJYER MAAŞLARINI ASGARİ ÜCRET BELİRLİYOR

Aday çırak ve çıraklar ile işletmelerde mesleki eğitim gören, staj veya tamamlayıcı eğitime devam eden öğrencilere işletmeler tarafından ödenecek ücret ve bu ücretlerdeki artışlar, düzenlenecek sözleşme ile tespit ediliyor. Ancak, işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler ile mesleki ve teknik ortaöğretim okul ve kurumlarında staj veya tamamlayıcı eğitim gören öğrencilere asgari ücretin net tutarının; 20 ve üzerinde personel çalıştıran işyerlerinde yüzde 30’undan, 20’den az personel çalıştıran işyerlerinde yüzde 15’inden, aday çırak ve çırağa yaşına uygun asgari ücretin yüzde 30’undan aşağı ücret ödenemiyor. Aday çırak, çırak ve öğrencilere ödenecek ücretler her türlü vergiden müstesna tutuluyor.

STAJER ÖĞRENCİ MAAŞI NE ZAMAN ZAMLANIR?

2021 Stajyer Öğrenci Maaşı asgari ücret üzerinden hesaplandığı için maaş zamları da asgari ücrete bağlı olarak değişmektedir. Maaş hesaplamasında o yılın net asgari ücret tutarından asgari geçim indirimi miktarı düşülür ve kalan net rakam üçe bölünerek meslek lisesi stajyer öğrencisinin alması gereken aylık maaş miktarı hesaplanır.

Meslek liseleri koronavirüs panda misi döneminde yeniden kendilerini gösterme fırsatı buldular. Üretime hızlı şekilde dahil olup cerrahi maske, dezenfektan, koruyucu tulum gibi süreç açısından hayati ehemmiyet taşıyan ürünlerin üretimine önemli ölçüde katkı sağladılar. Üretim aşamasında önemli payı öğretmenler ve alanda uygulamalı eğitim gören stajyer öğrenciler oluşturdular.

Meslek Lisesleri Hakkında Tüm Bilgilere Ulaşmak için Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü adresini ziyaret edin.