Yardım Konuları
1-STAJ YERİ BULMA, FİRMALAR, MÜLAKATLAR, CV YAZIMI
2-STAJDA YAPILMAMASI GEREKENLER
3-STAJ NE YARAR SAĞLAR? NE SAĞLAMAZ?
STAJ YERİ BULMA, FİRMALAR, MÜLAKATLAR, CV YAZIMI
Stajımı nasıl bulacağım?
Tüm öğrenciler staj yapacakları yeri kendileri bulmakla yükümlüdür.
Yurt dışında staj yapmak istiyorum, neler yapmam gerekir? Staj sağlayan kariyer servislerinin linklerine nasıl ulaşırım?
AIESEC, IAESTE gibi yurtdışı staj ile ilgilenen kuruluşların yanısıra bu konuda destek veren profesyonel kariyer servisleri ile fakülte üyelerinden de bilgi alabilirsiniz. Bu kuruluşların web sayfaları için linkler bölümüne göz atınız.
Staj yapacağım firma seçiminde nelere dikkat etmeliyim?
Öncelikle kariyerinizi şekillendirecek ve anadal programınıza uygun firmalar üzerinde durmanız faydalı olacaktır. Ayrıca firmanın size sağlayacağı imkanları (servis, yemek, ücret vs.) çalışma koşullarını ve size vereceği deneyimi göz önünde bulundurabilirsiniz.
Staj süresince herhangi bir ücret alacak mıyım?
Ücret konusu staj sağlayan firma ile öğrenci arasında görüşülür. Ancak ücret veren kuruluşların yanında ücretsiz olarak stajyer kabul eden kuruluşlar da bulunmaktadır.
Staj için başvuracağım kuruluşlara yollayacağım özgeçmişimi nasıl yazacağım?
Etkili bir özgeçmiş yazmak için kesinlikle Yazma Becerileri Merkezi’ne Writing Center a başvurunuz.
Staj görüşmesinde nelere dikkat etmem gerekir?
Staj görüşmesinde dikkat edeceğiniz unsurlar için Yazma Becerileri Merkezine başvurunuz.
Mülakat sırasında:
1) Dakik olun, mümkünse görüşmeye 10-15 dakika erken gelerek görüşmeye onem verdiğinizi gösterin.
2) Görüşmeye uygun giyinin, sakız çiğnemeyin.
3) Vücüt dilinizi kullanın: Kendinden emin ve sakin gözükün, sıkı şekilde tokalaşın, göz temasında bulunun.
4) SU’daki eğitim sistemi diğer üniversitelerle karşılaştırıldığında değişik özellikler içerir, bu nedenle gerektiğinde iyi takdim edebilmek için SU’daki eğitim yapısını iyi bildiğinizden emin olun. Ayrıca, kendi programınızın özelliklerini de iyi bilin.
5) Soruları dikkatli dinleyin ve verebileceğiniz en iyi ve eksiksiz cevapları verin, cevaplarınız arasında tutarlılık olmasını gözetin.
6) Zayıf noktalarınız sorulduğunda dürüst olun ve kendi zayıf noktalarınızı bilmenizin bunları ortadan kaldırma yolunda size yardımcı olduğunu ekleyin.
7) Kendiniz olun, rol yapar gibi görünmeyin.
8) Görüşmenin sonunda mülakatçınıza teşekkür etmeyi unutmayın.
Staj yeri bulamazsam ne yapacağım?
Öğrenci staj yeri bulamaz ise, nasıl araştırma yapacağı konusunda okulunuzun Koordinatör Müdür Yardımcısı ve Bölüm Şeflerine başvurarak destek alabilir.
Üniversitenin veya Okulun bana staj bulmak gibi bir zorunluluğu var mı?
Üniversitenin staj bulmak gibi bir yükümlülüğü yoktur. Ancak Koordinatör Müdür Yardımcısı ve Bölüm Şefleri kendisine ulaşan staj imkanlarını öğrencilere duyurur.
Stajda Yapılmaması Gerekenler
İş tecrübesi acı dolu; ama kaçınılmazdır. Hiçbir deneyime sahip olmadığınızda ve kimse size güvenmediğinde kendinizi ispatlamanız hiç kolay değildir; fakat başarılı bir staj, öz geçmişinizi dolduran iyi bir nokta, önemli bağlantılar ve hatta bir iş bile sağlayabilir, sadece hata yapmayın.
İşte birkaç hata örneği:
-
Başlamadan önce kötü bir izlenim yaratmak.
Daha başlamadan nasıl kötü bir izlenim oluşturabilirsiniz? Pek çok farklı yöntem bulabilirsiniz; ama en çok yapılanı, yanında staj yapacağınız kişiyi rahatsız edici şekilde aramak ve hatta ailenize aratmak. Daha başından pis işi sekreteriniz gibi ailenize yaptırıyorsunuz ve siz oraya çalışmaya gidiyorsunuz. Stajın gerçek bir işe girmekten pek de farkı yok. O zaman da ailenize aratır mıydınız?
-
Ofisten arkadaşları aramak.
Evet staj bazen çok sıkıcı olabilir, peki bu sıkıntıyı nasıl atacaksınız? Ofiste rahat tavırlarla ve yüksek sesle arakadaşınıza nerede ve ne kadar da sıkıcı bir staj yaptığınızı anlatarak mı? Bunu yapmasanız daha iyi olur. Tabii masada uyuya kalmamak da gerekli. Sıkılsanız da bunu göstermeyin.
-
Önemli detayları kontrol etmeyi unutmak.
Avustralya’nın bir gazetesinde stajyer olarak çalışan biri, yazısında ünlü bir iş adamı olan Mr. Burger’ın ismini yazsında Mr. Hamburger olarak yazmış. Bunu ne editor ne de iş adamı farketmiş, sonrasındaysa stajyere bir daha geri dönmemek üzere orayı terk etmesi söylenmiş.
-
Gizli bilgileri yaymak.
Çalıştığınız yerin yapısına göre bazı gizli bilgilerin bulunması söz konusu olabilir. “Gizli” ya da benzeri şekilde etiketlendirilmiş bir bilgiyi, herhangi bir şekilde sızdırmanız hem çalıştığınız yer, hem de sizin için çok büyük bir sorun oluşturacaktır.
-
Patronunuzun sizinle aynı mizah anlayışına sahip olduğunu düşünmek.
Küçük bir şaka yapıp biraz neşelenmek hiç fena olmaz değil mi? Hem de böyle sıkıcı bir ortam varken. Evet, bu iyi bir fikir gibi görünebilir; ama yanında bulunduğunuz kişilerin de bu şakadan zevk alıp almayacağından emin olsanız iyi olur.
-
Verilen işlerin size layık olmadığını düşünmek.
Evet, siz bu işin okulunu okuyorsunuz ve zeka seviyeniz de gayet iyi, kendinize olan güveniniz de sağlam; ama size yine de saçma sapan, gereksiz, küçük işler mi veriyorlar? Bu çok kötü… Ama bu konuda yanılıyor olabilirsiniz. Eğer bir iş yerinde yapılacak bir iş varsa, bu iş her ne kadar basit ya da sıkıcı gönrünse de, bir yerde kullanılacaktır ve belli bir önemi vardır. Bu nedenle verilen tüm işleri gereği şekilde yerine getirmeye çalışın ve şunu da unutmayın: Eğer verilen bu küçük işleri doğru şekilde yapabilirseniz, bu size olan güveni arttıracak, daha fazla ve farklı iş verilmesini de sağlayacaktır.
-
Sarhoş olmak.
Yeni ortam ve yeni arakadaşlıklar, kutlama yapmak için çok uygun nedenler, öyle değil mi? Peki ya ertesi gün tekrar iş yerinde olmanız gerektiği de aklınızda mı? Geceden kalma bir şekilde iş yerine gitmeyi aklınızdan bile geçirmeyin, en azından işe gelmeyin. Bu en büyük hatalarınızdan biri olacaktır. Tabii kurumsallamış büyük firmalarda içki servisinin olduğunu da hatırlatmak gerek. Buralarda da fazla takılmazsanız sizin için iyi olabilir.
Tüm bunlara dikkat ettikten sonra ihtiyacınız olan bir diğer şey de biraz şans. İyi şanslar…
Staj ne yarar sağlar? Ne sağlamaz?
Staj yapmak için üç neden:
- Öz geçmişinizin, geleceğin potansiyel çalışanları arasında yer alması.
- Stajların genellikle iş teklifiyle sonlanması. Bu, staj yaptığınız yerin patronu üzerinde ilk izlenim oluşturacağınız fırsattır.
- İşi ve iş ortamını tanımak. Staj, bir firma, bir sektör ya da belirli bir meslek hakkında bilgi edinmenizin en iyi yoludur. Bu sayede, planladığınız kariyerin sizin için doğru ya da yanlış olduğunu anlayabilirsiniz.
Staj yapmamak için iki neden:
- Staj sırasında ya çok az ya da hiç bir ücret ödenmez. Eğer para için çalışmanız gerekiyorsa, staj yapmayı tercih etmeyin.
- Stajyerlere verilen işler çoğunlukla sıkıcı, önemsiz ve “angarya” işlerdir.
Staj Başvuru Tarihleri
Zorunlu veya istekli, eğer staj yapacaksanız, dikkat etmeniz gereken ilk konu staja başvuru zamanıdır…
Özellikle kurumsal firmalar, sadece belirli zamanlarda staj başvurularını kabul etmekte veya stajyer alımı konusunda ilan vermektedir.
Okul döneminde yarı zamanlı, ara tatilde kısa zamanlı staj yapılabilse de en uygun olan ve en çok tercih edilen staj, yaz aylarındaki stajdır. Yaz aylarındaki stajlara en uygun başvuru zamanı ise Mart-Nisan-Mayıs aylarıdır.
Zaten küçük bir hesap yapılırsa; iletişime geçme, kesin tarih belirleme, belgeleri hazırlama, kalacak yer bulma, stajyer kontenjanından yer kapma ve benzeri etkenler staj yerine, staj başlama tarihinden en az birkaç ay önce başvurmanız gerektiğini ortaya çıkaracaktır.
Staj yapmanın, bir zorunluluktan çok, deneyim edinme ve belki de işe alınma imkanı olduğunu göz önünde bulundurmayı unutmayın.
Başarılar!